Itaalia on ülemaailmselt tuntud oma rikkaliku toidukultuuri poolest, kuid lisaks traditsioonilistele roogadele ja gurmeerestoranidele on sellel sihtkohal ka imemaitsev tänavatoit, mida ei saa jätta proovimata! Itaalia tänavatoit on täis maitset ja iseloomu, ning seda nautides saab tõelise ülevaate kohalikust toidukultuurist. Toome sinuni mõned populaarsemad Itaalia tänavatoidud, mida tasub kindlasti proovida!
☀️ Tegemist on maitsva snäkiga, mis sarnaneb volditud pitsa või empanadadega. Tainas täidetakse juustu, tomatite, köögiviljade ja/või lihaga, kastmega ning küpsetatakse kuldpruuniks.
☀️ Sellest roast võib leida ka magusaid versioone – magus panzerotti on magustoit, mis on tavaliselt täidetud puuviljamoosi, šokolaadikreemi ja on üle puisatud tuhksuhkruga.
☀️ See on Sitsiiliast pärit roog ning täpsemalt on tgemist friteeritud riisipallidega, millel on justkui kuldne jume. Roa nimi tähendab itaalia keeles "väikseid apelsine" ja traditsiooniliselt täidetakse see snäkk juustu, liha ja hernestega. Iga riisipall veeretatakse riivsaias ja küpsetatakse, kuni see omandab krõbeda kuldse värvi. Kõlab isuäratavalt, või kuidas sulle tundub?
☀️ Tegemist on taimetoiduga, mille põhjaks on toorjuustu ja õhukeselt viilutatud Itaalia singiga täidetud vormileib. 19. sajandi Itaalia luuletaja Giovanni Pascoli nimetas seda rooga kunagi "vaesuse leivaks", kuna seda rooga võis eelkõige leida vähem kindlustatud inimese toidulaualt.
☀️ Tänapäeval serveeritakse Piadat tänavakioskites üle kogu Itaalia ning kõige parem on seda proovida kui see on otse värskelt pannilt tulnud.
☀️ Fritz on pannil küpsetatud omlett sibula, kartuli ja võiga. Fritz on traditsiooniliselt täidetud suussulava Montasio juustuga. Friabile (krõbedad) või morbido (pehmed) fritze saab nautida Itaalia reisil igas linnas, kuna tegemist on üpris kuulsa snäkiga. Seda rooga on kõige parem süüa soojalt, sulatatud juustuga, siis on roa maitse veelgi autentsem.
☀️ See on iidne Põhja-Itaalia roog, mis on valmistatud maisijahust. Polenta traditsioonilised koostisosad on speltarukis ja tatar ning seda serveeritakse tavaliselt seente ja tomatitega, samuti liha või kalaga. Polentat saab hõlpsasti ka kodus valmistada. retsepti katsetamiseks leiad siit.
☀️ Paljud meist on ilmselt kursis, mis on Itaalia jäätis gelato, kuid see pole ainus maitsev traditsiooniline magustoit. Crema Fritta on ainulaadse maitsega maiuspala, mis sarnaneb gelatole. Itaalia keelest tõlgituna tähendab see "praetud koort" ja see magustoit on eriti populaarne Veneto piirkonnas. Sarnaselt väikesele koogile täidetakse crema fritta küpsetatud paksu koorega ja sellel võib olla mitmesuguseid maitseid, tuntumad on vanilje ja sidrun.
☀️ Palermo piirkonnas on üks populaarseimaid tänavatoite Pani Ca Meusa. Tegemist on võileivaga, mis koosneb praetud vasikaliha põrnast või kõrvaribadest. See võileib on traditsiooniline Itaalia tänavatoit, mis pärineb 15. sajandist. Praetud liha pannakse kuklisse, peale piserdatakse sidrunimahla ja riivitud juust.
☀️ See on populaarne Itaalia tänavatoit, mis sai lõpuks nii tuntuks, et seda hakati valmistama ka restoranides. Porchetta on soolane ja rasvane sealiharull. Selle rulli valmistamiseks röstitakse sealiha puusüttel vähemalt kaheksa tundi ning mõne traditsiooni kohaselt täidetakse see küüslaugu, rosmariini, apteegitilli seemnete ja muude aromaatsete vürtsidega. Seda rooga saab osta Itaalia tänavatelt ja süüa koos leivaga.
Unistad puhkusest Itaalias? Haara üks meie soodsatest pakkumistest, jälgi meie reisinippe ning lenda Itaaliasse põnevat arhitektuuri ja maitsvat toitu nautima! Kas mõtled endiselt, millist pakkumist valida? Võta julgelt meie AirGuru meeskonnaga ühendust ning koos leiame parima lahenduse!
Ühendust saad meiega võtta:
☎️ Telefoni teel: +372 6231 384
📧 E-posti teel: tere@airguru.ee
Ole meie parimate reisipakkumistega kursis ja jälgi meid ka FACEBOOKis ja INSTAGRAMis!