online
1
Inspiratsiooniks 😍

Egiptuse köök - toidud, mida peab proovima! 🍲

Egiptus on palju enamat, kui vaid nädalane puhkus päikese all - selle maagiline veealune maailm, rikkalik kultuur, kaunis loodus ja unustamatud maitseelamused ei jäta kedagi külmaks. Oleme koostanud nimekirja toitudest, mida Egiptuses kindlasti proovida tasub.

🍽 Koshari (Koshary)

Tüüpiline Egiptuse roog koshari koosneb riisist, makaronidest, läätsedest ja kikerhernestest. Selle peale lisatakse tomatikastet, krõbedaks praetud sibulat ja tihti ka pisut äädikakastet ja vürtsikat kastet. See toitev roog on laialdaselt saadaval tänavaputkades ja restoranides.

🍽 Ful Medames

See aeglaselt küpsetatud ubaderoog on Egiptuse traditsiooniline hommikusöök. Tavaliselt maitsestatakse seda oliiviõli, küüslaugu ja sidrunimahlaga. Sageli lisatakse peterselli, sibulat ja tšillipipart. Ful Medamesi serveeritakse tihti koos baladi leivaga (Egiptuse lameleib) ja see hoiab kõhu pikalt ilusti täis.

🍽 Taameya (Egiptuse falafel)

Egiptuse taameya on falafeli versioon, mis on valmistatud ubadest, mitte kikerhernestest. Oad maitsestatakse maitsetaimedega, nagu koriander ja petersell, ning seejärel praetakse krõbedaks. Rooga serveeritakse sageli koos pita, tahini kastme ja köögiviljadega – ideaalne vahepala või eine.

🍽 Molokhia

See traditsiooniline Egiptuse supp on valmistatud molokhia lehtedest. Need hakitakse peeneks ja küpsetatakse koos küüslaugu ning koriandriga. Roal on kergelt tarretisetaoline tekstuur ja seda serveeritakse sageli koos riisi, kana- või küülikulihaga. Iseloomulik maitse ja tervislikud omadused muudavad roa kindlasti väärt proovimiseks.

🍽 Fattah

Fattah’t serveeritakse sageli kohalikel pidustustel. See koosneb kihilisest krõbedast leivast, riisist ja lihast (tavaliselt lambaliha või veiseliha) ja seda täiendab küüslaugune äädika-tomatikaste. Rikkalik, toitev ja maitseküllane roog.

🍽 Mahshi

Mahshi sisaldab täidetud köögivilju, näiteks suvikõrvitsat, paprikat või viinamarjalehti, mis on täidetud maitsva riisi, maitsetaimede, vürtside ja vahel ka hakklihaga. Köögiviljad keedetakse tomatipõhises puljongis, et saada lisamaitset. Värske ja omapärane!

🍽 Hawawshi

See Egiptuse versioon lihapirukast sisaldab vürtsikat hakkliha (tavaliselt veise- või lambaliha), mis on lisatud baladi leiva sisse ja küpsetatud krõbedaks. Populaarne tänavatoit rikkaliku vürtsiseguga.

🍽 Shawarma

Kuigi shawarmat leidub kogu Lähis-Idas, pakub Egiptus sellele populaarsele roale oma maitsvat versiooni. Marineeritud liha kihid (tavaliselt kana- või veiseliha) küpsetatakse püstisel vardal, viilutatakse ning serveeritakse pita leiva sees koos tahini, küüslaugukastme ja köögiviljadega.

🍽 Feseekh

Traditsiooniline roog, mida leiab alati Sham El-Nessim kevadfestivalil. Feseekh koosneb fermenteeritud ja soolatud kalast. Sellel on omapärane maitse tänu oma tugevusele ja intensiivsusele, kuid on kindlasti proovimist väärt, kui otsid autentset Egiptuse kogemust.

🍽 Kunafa

Magustoiduks on populaarseks Egiptuse maiuseks kunafa, mis on valmistatud peenestatud filotainast, mis on kastetud magusasse siirupisse ja lisatud kihtidena koos kreemi, juustu või pähklitega. Krõbeda ja pehme tekstuuri kombinatsioon koos rikkaliku magususega muudab selle roa vastupandamatuks.

🍽 Basbousa

Basbousa - mannakook, mis on immutatud magusa siirupiga, on üks Egiptuse lemmikmagustoite. Sageli kaunistatakse seda mandlite või kookoshelvestega. Niiske ja veidi puruneva tekstuuriga. Magususe ja manna tasakaalustatud harmoonia muudab selle mõnusaks maiustuseks.

🍽 Om Ali

Traditsiooniline Egiptuse leivapuding, Om Ali, on valmistatud saia, piima, suhkru ja pähklite kihtidena. See küpsetatakse, kuni pind on kuldne ja krõbe. Kreemine, pähkline rikkus teeb sellest tõeliselt mõnusa magustoidu.

🍽 Kebda Eskandarani (Aleksandria maks)

Vürtsikas ja maitseküllane tänavatoit, mis on valmistatud praetud maksast, mida maitsestatakse küüslaugu, köömne, tšilli ja sidrunimahlaga. Eriti populaarne Aleksandrias ja sageli serveeritakse kas võileival või koos leivaga.

🍽 Roz Bel Laban

Egiptuse riisipuding, tuntud kui Roz Bel Laban, on kreemjas magustoit, mis on valmistatud piimast, riisist, suhkrust ja vahel maitsestatud vanilje või kaneeliga. Sageli kaunistatakse magustoitu pähklite või rosinatega, et lisada tekstuuri.

🍽 Sambousek

Sambousek - väikesed praetud või küpsetatud pirukad, mis on täidetud hakkliha, juustu või köögiviljadega. Krõbedad, kuldsed ja sobivad suurepäraselt suupisteks või eelroaks.

Reisi AirGuruga Egiptusesse! ✈️

Kui armastad kohalikku kultuuri tundma õppida läbi toiduelamuste, tasub kindlasti katsetada Egiptuse kööki. Road, koostisosad ja vürtsid, mida on armastatud kohalike poolt juba sajandeid - ajalugu igas ampsus!

☎️ Telefoni teel: +372 6231 384

📧 E-posti teel: tere@airguru.ee

Ole meie parimate reisipakkumistega kursis ja jälgi meid ka FACEBOOKis ja INSTAGRAMis